Bijkomende filter?

Bijkomende filter?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

Regelmatig wordt ons gevraagd of er een filter in een aquaponics systeem moet staan of niet, en zoja, welk type.

Of dat zo is, hangt sterk af van de manier waarop het systeem is opgebouwd, de hoeveelheid vis en het soort voedsel.
In ieder geval geldt steeds dezelfde regel:
De afvalstoffen van de vis (uitwerpselen, CO2, …) moeten enerzijds gedemineraliseerd worden (afgebroken tot door de planten opneembare moleculen) en anderzijds moet de ammonium omgezet worden naar nitraat voor de planten.
Als dit niet gebeurt, zullen de ammonium- en nitrietwaarden stijgen met zieke en dode vis als gevolg, en zullen de planten te weinig voedingsstoffen kunnen opnemen.

We geven graag een aantal tips:

  1. Je werkt met een media groeibed (eb & vloed)
   Als je systeem in balans is ( zie ook http://www.aquaponic.be/faq/hoe-groot-moet-het-groeibed-zijn/ en http://www.aquaponic.be/faq/hoeveel-vis-moet-ik-kweken/), heb je in principe GEEN bijkomende filter nodig.
   De biologie in het groeibed (vergeet de mestwormen niet), verwerken normaal de vaste deeltjes.
   Bovendien werkt het groeibed als biofilter voor de omzetting van ammonium naar nitraat.

Indien je met hogere densiteit vis werkt (+13kg/m³), dan is een eenvoudige voorfilter aangeraden.
Meestal plaatsen we hier een swirl filter (vortex). Deze zorgt voor afscheiding van de grotere afval.

Wie echt met hoge densiteiten werkt (+20kg/m³) en een hoge groentenopbrengst wenst, kan bijkomende filters plaatsen, zoals een zeefbochtfilter, pad-filter of in extremis een trommelfilter.
In standaard backyard systemen is dit echter niet nodig, en het vraagt ook meer werk en onderhoud.

 1. Je werkt met permanent watersystemen (NFT, floating rafts, vertical tubes)
  Indien je geen andere biomedia in je systeem hebt, zoals een groeibed, dan is bijkomende filtering absoluut noodzakelijk. In permanent water systemen, is er weinig plaats voor “huisvesting” van de nutrificerende bacteriën. Door de relatief gladde oppervlakken van de buizen en bakken, vormt zich hoogstens een lichte biofilm. Bovendien willen we niet teveel biofilm op de wortels van de planten zodat deze voldoende zuurstof en voedingsstoffen kunnen opnemen. Ook het aankleven van vaste deeltjes aan de wortelharen willen we vermijden omwille van dezelfde reden.Daarom zijn bijgebruik van permanent water systemen 2 filterstappen nodig:- mechanische filtering: in kleine systemen kan dit met enkel een vortex (swirl) filter, heb je grotere systemen, dan plaats je beter ook een zeefbochtfilter (eenvoudige snelle afscheiding vuil) en/of chamber (pad) filter (zeer fijne filtering).

  Vortex filter
  Chamber filter
  zeefbochtfilter
  Trommelfilter

  Wie heel groot gaat en zeker wil zijn dat er geen vaste deeltjes meer in het water zitten, kan gebruik maken van een bandzeef filter of trommelfilter.

  biologische filtering: je moet een plaats hebben voor de verwerking van je ammonium en mineralen. Daarvoor gebruik je een biofilter.
  Een biofilter is in feite een systeem waar door middel van een filtermedium, zeer veel oppervlakte (“huisvesting”) gecreëerd wordt voor de bacteriën.
  De meest gekende biofilter is de moving bed filter: een bak vol biobeads waar lucht door geblazen wordt. Biobeads zijn bolletjes met een structuur, zodat er een groot oppervlak ontstaat voor hechting van de bacteriën.
  Het is een erg efficiënte filter maar je hebt wel een sterke luchtpomp nodig om alles inbeweging te houden.

  Moving bed filter

  Een ander voorbeeld van een biofilter is de Trickle (-down) filter: hierbij loopt het water door een plastic medium naar beneden en neemt zo zuurstof op, ontgast CO2 en heeft veel oppervlak voor hechting van de bacteriën.

  Een populaire variant is de bakkie-shower. Dit zij op elkaar gestapelde bakken waar een medium in zit, zoals grote lavasteen of keramische elementen. Dit systeem combineert de grote oppervlakte van een biofilter met de uitstekende ontgassing en zuurstofaanvoer van een trickle systeem.

  Bakkie-shower


Please log in to rate this.
1 person found this helpful.


Category: aquaponics verdieping
Tags:

← FAQ

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.