Alles over pH

Alles over pH

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

pH staat voor zuurtegraad. Water met een pH van 7 is ‘neutraal. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH. Water met een pH van 6 is tien keer zo zuur als water met een pH van 7.
Je kan de pH meten met een testsetje. In de handel zijn eenvoudige tests te verkrijgen (Tetra).

Voor vissen is een optimale pH waarde 7. Uit ondervinding weet ik dat de meeste vissen ook goed tegen een pH kunnen die een stukje lager ligt, zolang de overgang traag gebeurt.
Planten
hebben liever wat zuurder water, tussen 6 en 6,5.

In onderstaande tabel zie je dat de opname van voedingsstoffen afhankelijk is van de zuurtegraad. Boven de 7,5 wordt bijna geen ijzer meer opgelost en onder de 6,5 daalt de opname van nitrogenen en een aantal andere belangrijke stoffen.

Het is dus belangrijk om de zuurtegraad op peil te houden, en liefst ergens tussen de 6,5 en 7.

soil-ph

Hoe houden we de pH op peil?

– pH is te hoog: dit komt niet zoveel voor in een AP systeem, behalve met kalkrijk water. Voeg wat (zuurder) regenwater toe of gebruik een product dat de pH naar beneden brengt (en dus verzuurt).

– pH is te laag: Het eenvoudigst is om kalk bij te voegen. Je kan (bio) vijverkalk kopen bij de handelaar. Een veel gebruikte kalkvorm is ook zeewierkalk. Een goede handvol kalk in een systeem met 800 lit water verhoogt de pH in een dag of 3 met 0,2.
Nog een goed idee: voeg oesterschelpen toe aan je water. Hoe zuurder het water wordt, hoe sneller ze oplossen en de pH stabiliseren.
In grotere systemen wordt ook kaliumbicarbonaat of kaliumhydroxide toegevoegd.
In een goed werkend systeem zetten de bacteriën ammonium om in nitriten en verder in nitraten. Hierbij verzuren ze het water. Als je pH zakt, betekent dit dat het systeem goed werkt.

Een heel goede manier om de pH te stabiliseren is werken met oesterschelpen: je gooit er een pak in je vistank. Hoe zuurder het water wordt, hoe meer de kalk van de schelpen oplost. Zo regel je de zuurtegraad op een natuurlijke manier.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: aquaponics verdieping

← FAQ