Hoeveel vis moet ik kweken?

Hoeveel vis moet ik kweken?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

Eigenlijk gaat het niet zozeer om de hoeveelheid vis, maar om wat ze produceren en dus wat ze eten.
Dus als vissen meer eten, produceren ze meer afval en gaan de Ammonium – en daarmee de Nitriet & Nitraatwaarden omhoog.

Het is ook van allergrootst belang om voldoende zuurstof te kunnen voorzien.

Voor aquaponics systemen:

In de ideale omstandigheden moet je streven naar min 7kg vis per m³ water.
Je streeft echter beter naar 11kg/m³ en als je ervaring hebt en een systeem dat zeker voldoende zuurstof bevat en een goede beveiliging tegen stroomuitval, kan je zelfs naar 13 tot 15 kg/m³ gaan.
Hoger gaan dan 17 kg/m³ is bijna onmogelijk, tenzij je vissen hebt die dit aankunnen (Tilapia, Omegabaars, goudvis) én je veel zuurstof in je water krijgt door stroming en/of luchtpomp. In semi- en professionele systemen wordt in dat geval zelfs naar 30kg/m³ gegaan (meestal met directe O2 toevoeging).

De vis wordt, weer naar gelang de soort, gevoed met 1 à 2 % van de massa. Als je dus 5 kg vis hebt zou je (in de zomer) 50gr per dag moeten voeden.
De regel blijft wel gelden dat je de vis zoveel voedt als ze op kunnen eten. We willen geen afval van eten in onze tank!

Je kan dit alles berekenen met Calquaponics, de aquaponics calculator. De windows software vindt je hier: http://www.vasch.be/software/calquaponics/calquaponics_setup.htm.

Een ander goed rekenmodelletje vind je op http://www.aquaponic.com.au/backyard.htm.

Voor RAS aquacultuur systemen:

Bij professionele systemen kan de densiteit veel hoger gaan. Uiteraard is het hier ook de regel om voldoende zuurstof in het water te hebben (met monitorring en noodzuurstofcircuits) en uiteraard biofilters die voldoende afval verwerken.
Naar gelang de soort vis, wordt gewerkt met 20 tot 60kg/m³, altijd met directe zuurstofinjectie.
Wil je hier meer induviduele informatie over, neem dan contact op.

Voor Extensieve systemen, zoals vijvers en hobbykweek:

We krijgen veel de vraag “Hoeveel forel mag er in de vijver?”.
Het antwoord hierop is niet éénduidig. Weer hangt alles af van wat je wil en wat kan: hoe groot is de filter, welk type filter is er, is dit de enige aanwezige vis of zijn er andere vissen, is er voldoende stroming en zuurstof in het water door watervalletjes en/of luchtpompen, wil ik intensief voederen of niet?
Als vuistregel kunnen we stellen dat er met 2 tot 5 kg per m³ kan gewerkt worden.
Let op! Een groentenbed koppelen aan een vijver is NIET vanzelfsprekend en mislukt bijna altijd: zoals gezegd moeten de groenten voeding krijgen, en die is afhankelijk van de hoeveelheid vis en hoeveel deze gevoed wordt. Om dit in evenwicht te krijgen moet naar zeker 11kg/m³ gestreefd worden, wat zeer veel vis is. Bovendien moeten de filters en groeibedden voldoende groot zijn om alles te kunnen mineraliseren.

IN HET KORT:

Hoe meer vis, hoe meer voeding voor de planten, maar hoe meer zuurstof nodig en vanwege de grotere hoeveelheid voeding ook betere filtratie.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: aquaponics verdieping

← FAQ