Opstarten

Opstarten

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

We krijgen veel vragen over het opstarten van systemen:

 • wanneer plant ik,
 • wanneer plaats ik de vissen in de visbak
 • hoe weet ik of de waterwaarden OK zijn,
 • moet ik iets toevoegen aan het water?

Hier lees je kort na wat de beste procedure is.

 1. De eerste dagen
  Nadat je het groeibed gevuld hebt met hydro korrels of lava en je de vistank gevuld hebt met water (zie verder), ben je klaar om de pomp te starten.
  Het water zal in het begin troebel zijn, omdat er nog veel zwevend stof in het groeimedium zit.
  Binnen een paar dagen moet dit verdwenen zijn.
  Test je bell-siphon en volg de handleiding als deze niet goed werkt.Ondertussen kan je het water wat ‘conditioneren’: je zorgt ervoor dat het klaar is voor de vis en de eerste planten:
  – Welk water gebruik je? We raden je aan om een mengeling te maken van regenwater en kraantjeswater. Grondwater kan, op voorwaarde dat het niet te hard is en niet teveel ijzer bevat.
  Het is erg goed om meteen wat bacteriën toe te voegen (maar het hoeft niet). Dit doe je eenvoudigweg door een emmer of 2 vijverwater toe te voegen aan je systeem.
  Je kan ook een potje ‘starter bacteriën’ kopen (zoals hier: https:/www.aquaponicsshop.eu), maar dat hoeft dus niet: de bacteriën zitten van nature in het water en zullen mee groeien naarmate je systeem rijper wordt.

  – Voeg ook een handvol aardwormen toe aan je groeibed. Die beestjes doen wonderen op het gebied van bacteriologische huishouding en vuilverwerkin

  -meet: Begin met het meten van de pH. (lees hier meer over pH) Deze zou tussen de 6,5 en de 8 moeten zitten.
  Is de pH te laag, dan kan je wat zeewierkalk toevoegen. Een te hoge pH kan niet zoveel kwaad bij opstart, omdat het water vanzelf zal verzuren.
  Als je wil, kan je ook de Ammonium, Nitriet en Nitraatwaarden meten. Bij opstart hoeft dit niet echt, want vers water is normaal OK.

  Als je wil, kan je nu al wat extra voedingsstoffen toevoegen om voldoende ammonium in je water te krijgen. Wees hier voorzichtig mee, want de bacteriën die de ammonium omzetten naar nitriet, en de nitriet naar nitraten, zijn nog niet in grote mate aanwezig in het systeem.
  – sommige mensen plassen in het water. Dat werkt en is erg mannelijk :-). Wees toch voorzichtig hiermee, want urine bevat ook een aantal andere afvalstoffen.
  – Voeg een scheutje vloeibare plantenmest toe. Gebruik een all-round mest (bvb voor kruiden en tomaten), waar geen giftstoffen in zitten.
  – In sommige werken is te lezen dat je Ammoniak kan toevoegen, die gedeeltelijk omgezet wordt in Ammonium. WE RADEN DIT TEN STERKSTE AF!
  Ammoniak is niet hetzelfde als ammonium en in alle gevallen schadelijk voor alle bio-leven in je systeem. Je doodt de bestaande bacteriën gedeeltelijk en vergiftigt je water tijdelijk.
  Bovendien krijg je meestal een te snelle en plotse ammonium en nitriet-piek.
  Je systeem heeft tijd om op te starten, laat dit ook rustig gebeuren.

 2. Na een dag of 5
  Nu je systeem min of meer stabiel is, kan je beginnen met zaaien en planten. het is altijd goed om meteen wat planten in je systeem te zetten, zodat je snel wortels hebt die een houvast vormen voor de bacteriën. Koop wat kruiden in potjes en spoel de aarde uit de wortels onder zacht stromend water.
  Het water bevat van nature wat voedingsstoffen voor de eerste opstart.Sommigen opteren ervoor te wachten om vis in de tank te doen, maar onze ervaring zegt dat dit meteen kan, op voorwaarde dat je pH goed zit, de temperatuur OK is voor de vis en je er zeker van bent dat alles stabiel werkt.
  Doe de nieuwe vissen in een grote kuip met het originele water waar ze in zwommen. Voeg hier om de paar minuten een goede scheut water uit je systeem aan toe, tot de hoeveelheid water verdubbeld is. De vis wordt zo gewoon aan het nieuwe water.
  Zorg voor een luchtpompje in de bak zodat ze zeker voldoende zuurstof hebben.
  Controleer even of de temperatuur in de bak en die in je systeem niet teveel verschilt. Nu kan de vis meteen in het systeem.
 3. De eerste weken
  Voedt de eerste dagen niet veel!
  Als de vissen na een paar dagen ‘op hun gemak zijn’, kan je meer beginnen voederen.
  Zorg er hier steeds bij dat ze alles opeten.
  Controleer om de 2 dagen je pH en wekelijks ammonium, nitriet en nitraat.
  Als alles goed gaat, zal de ammonium eerst wat stijgen, daarna de nitriet en tenslotte de nitraat.
  na een week of 3-4 zou de ammonium op bijna 0 moeten terugvallen, en de nitriten ook. De nitraat mag nu gerust wat blijven stijgen.Plant & zaai zodat het groentenbed vol staat en geniet met volle teugen!

 

Please log in to rate this.
1 person found this helpful.


Category: bouw en opstart

← FAQ