Visvoeding en Vismeel

Visvoeding en Vismeel

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

Visvoeding met vismeel blijft een hekel punt in discussies.

Even de voor- en nadelen op een rijtje zetten:

Voordelen:

  • nodig voor voeding van carnivore vissen, zoals forel, steur, … vanwege bepaalde aminozuren en eiwitten.
  • goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar: bijna alle visvoer bevat het. Het wordt wel steeds duurder.
  • eu… ik zie verder geen voordelen

Nadelen:

  • Helemaal niet duurzaam en ecologisch! het meeste van ons vismeel komt uit Peru. Het stimuleert de overbevissing van de zee!
  • Het bevat zout. Zout is – in tegenstelling tot wat sommigen zeggen – helemaal NIET goed in een Aquaponics systeem. De zouten blijven in het water, waardoor het zoutgehalte stijgt. het zout kristalliseert op de wortels van planten en verstoort daarmee de groei. Ik heb zelf de zoutkristallen al gezien op wortels van tomaten.
    Merk hierbij op dat bvb in Australië veel planten wel meer zoutminnend zijn. Het is dus niet omdat ze daar goed groeien, dat dit ook voor onze planten geldt.
  • Het is principieel ook niet zo ‘normaal’. Eet jij je buur op? Vis om vis te voeden strookt niet echt met de algemene visie achter duurzaam tuinieren of dieren kweken.

Wat mij betreft is het noodzakelijk om de volgende jaren op EU en wereldwijd niveau de hoeveelheid vismeel in visvoer terug te dringen. Er zijn zeker alternatieven, zoals afval van duurzaam gekweekte vis, dierlijke producten van andere oorsprong, en kweek van artemia, watervlo en andere prooidiertjes.

Wie dus forel of andere preditoren kweekt moet goed opletten dat er een minimum aan vismeel in het voer zit. Vissen zoals de omegabaars, rietvoorn, karper kunnen PUUR plantaardig gevoed worden.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: aquaponics verdieping

← FAQ