Welke vissen kan ik houden?

Welke vissen kan ik houden?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

Het soort vis dat je gebruikt in aquaponics is eigenlijk niet van belang, maar je moet wel de juiste keuze maken.

Zo kan je bvb bij kiezen voor goudvissen in je woonkamer-project. Of koi uit de vijver.

Uiteraard werken de meeste mensen liever met eetbare vis, want dit is een onderdeel van de voedselkringloop.
Vegetariërs of veganisten kunnen het uiteraard ook doen met niet-eetbare vis en enkel de groenten oogsten.

Hierbij moet je je eerst afvragen of je met koud of warm water wil werken.

Bij koud water verbruik je uiteraard veel minder energie. Maar duurt ook meestal wat langer om vis te kweken vanwege de trage groei. Maak voor koud water vis NOOIT een systeem in de serre! Je kan in de zomer meestal de temperatuur niet laag genoeg houden.
Ook in systemen met vistanks buiten of in een koele ruimte en met groeibedden in een serre, lukt dit niet vanwege de te grote opwarming.
Een uitzondering is werken met ontkoppelde systemen.
We raden ook sterk aan om je vistanks in te graven zonder isolatie om de temperatuur laag en stabiel te houden.

Deze vis is geschikt:

 • Forel : relatief gemakkelijke vis om te kweken én natuurlijk zeer lekker. de Regenboogforel groeit snel en is al eetbaar op 1 jaar (450gr) maar je kan de vissen ook laten overwinteren en op 2 jaar kweken. Je moet wel zuurstofrijk en liefst licht stromend water hebben, dus een goede luchtpomp en grote steen is geen overbodige luxe. Voeden kan met droogvoer, maar dat moet vismeel of ander dierlijk materiaal bevatten (carnivore vissen). Niet zo duurzaam dus. Bijvoederen kan ook met meelworm, soldier-fly, en alle insecten. De temperatuur moet onder de 22°C blijven, en liefs zelfs lager Ze kunnen pieken van 24°C aan mist zeer goede doorluchting.
 • Rietvoorn: een onderschatte vis op gebied van smaak: lekker maar met graten. Groeit traag, dus pas oogstbaar na 3 à 5 jaar. Gemakkelijk te voeden met droogvoer (ook puur plantaardig).
 • Karper: ook een lekkere vis maar met dezelfde nadelen als de rietvoorn.
 • Graskarper: een zeer geschikte, lekkere en relatief snel groeiende vis. Dit is eigenlijk een ‘middentemperatuur’ vis, en dus mag het water niet onder de 12°C zakken maar wel oplopen tot 28°C. Deze karpersoort bevat ook graten
 • Europese Meerval: Deze vis is oogstbaar na 2 à 3 jaar en is heel nuttig en lekker. Moeilijk te verkrijgen en in het wild beschermd. De grondvis houdt wel nogal van ‘grazen’, en voelt zich niet zeer gelukkig in een lege tank. De vis heeft ook dierlijke proteïnen nodig.
 • Baars: zeer lekkere vis maar moeilijk te kweken. De jager eet bijna geen droogvoer en moet dus gevoed worden met levend voer, zoals wormen. Niet zo handig dus.
 • Goudvis en aanverwante soorten. Deze worden normaal niet gegeten, maar ogen zeer mooi in je systeem.

Al bij al zijn inheemse koudwatervissen een goede keuze voor wie geen haast heeft, met uitzondering van de forel die wel snel groeit.
Een alternatief is werken met warmwatervis. In veel AP systemen gebruikt men exotische vissen. Het probleem blijft de toevoer van energie maar het voordeel is een snelle oogst.
Veel systemen werken met:

 • Tilapia: water tussen 19 en 28°C, oogstbaar na 1 jaar. Tamelijk gemakkelijk verkrijgbaar en sterke vis. De vis zelf is tamelijk neutraal van smaak en behoort tot de ‘goedkopere’ vissoorten.
 • Omegabaars: een nieuwe vis, met als natuurlijke ouder de ‘jade perch’. Oogstbaar op 500 à 800gr/vis binnen een jaar, heel sterke vis. Wordt zeer gecontroleerd en beperkt verkocht in België door vasch aquaponics (voor AP systemen), recht vanuit de kwekerij Aqua4c.
 • Afrikaanse meerval: iets tragere groeier die zeer groot wordt. Verdraagt geen andere vissoorten in de buurt.
 • Graskarper, een relatief snel groeiende exotische karpersoort, die lekker is en puur plantaardig kan opgevoed worden.
 • Barramundi en andere uitheemse soorten: moeilijk te vinden.

In het kort: je kan met zowat elke vis werken. Het soort vis is eigenlijk niet van belang, maar je moet wel de juiste keuze maken.

Je kan, naast vis, ook rivierkreeft houden! Kreeft alleen lukt niet goed, want die genereert te weinig voeding per m² water, maar het zijn zeer nuttige dieren om de uitwerpselen van de vis nog verder om te zetten in plantenvoeding. Bovendien zijn ze lekker.
Hier lees je meer over kreeften.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: aquaponics basis

← FAQ