Ziekte bij planten

Ziekte bij planten

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

Er circuleren heel wat berichten op internet over ziektes bij planten.

Hier kan je een aantal veel voorkomende ziektes zien, en hoe je deze bestrijdt.

Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen
voedingstekorten of ziektes veroorzaakt door parazieten

Hoe zie je het verschil?
Niet altijd gemakkelijk, maar er zijn een aantal kenmerken die tamelijk eenvoudig te zien zijn:

1. Verkleuring van bladeren, donker of licht, vlekken of licht krullend blad en geen spoor van diertjes: meestal voedingstekort (of teveel aan slechte stof)
2. Duidelijk zichtbare sporen van vraat, fijn spinnerag-achtige sporen, sterk vervormen en krullen van (vooral jonge) bladeren, galachtige knobbels, stengels met vervormingzichbare diertjes: dierlijke parasieten
3. schimmels, watachtige witte of zwarte vlekken: natuurlijke schimmels na afsterven van plantmateriaal door één van bovenstaande oorzaken.

Voedingstekorten

De regel ‘voeg zo weinig mogelijk toe aan het water’ blijft altijd gelden. Zeker systemen die pas opgestarty zijn (1e jaar) doen het soms wat minder. Geduld is een mooie gave 🙂
De voeding van je planten hangt uiteraard sterk samen met de voeding van je vis. Met een gebalanceerd menu, breng je meestal ook voldoende voedingsstoffen in het water.
Toch kan je gerust soms wat ‘bijvoeden’. Denk hierbij altijd aan het welzijn van de vis! voeg dergelijke zaken toe met mate.

Welk voedingstekort heb je?

Klik HIER voor de Nederlandstalige determinatietabel:
Klik HIER voor de originele (engelstalige) determinatietabe. bevat een schat aan nuttige info!

Het meest voorkomende tekort is ijzer: je ziet dit aan gele bladeren met groene nerf. Hiervoor voeg je best ijzerchelaat toe.
Ook kaliumtekort komt wel eens voor bij gebruik van kalk voor het verhogen van de pH. die calcium verdrijft de kalium en magnesium.
Je kan hiervoor (en ook voor een betere algemene voeding) gerust een beetje bestaande bestaande meststof bijvoegen, uiteraard liefst van biologische oorsprong.
Vasch voegt soms vloeibare algemene plantensubstraat toe, waar ook wat ijzerchelaat in zit. Monitor steeds je Nitriet en Nitraatgehaltes na toevoeging!! Meststoffen bevatten veel stikstof(bindingen) en we willen geen teveel aan stikstof of omzetting naar ammoniak!

Check ook het forum bij plant en dier.

Parasieten

Er bestaan uiteraard honderden parasieten die je planten en groenten kunnen aantasten.
Gelukkig is dit probleem bij aquaponics niet zo groot als in de groententuin. Er is meestal weinig kans op parasieten die de wortels aantasten, zoals wormpjes,

Hier vind je zeer uitgebreide info over ziektes. Jammer genoeg worden hier vooral chemische bestrijdingsmiddelen voorgesteld, en die willen we niet in huis!

Een overzicht van de meest voorkomende problemen:

1. Bladluis

bladluisgeboorte
Deze kleine groene (of soms zwarte) beestjes kunnen een echte plaag vormen. Ze zuigen sap uit de nerven, liefst aan de voet van jonge blaadjes, en spuiten meteen een sapje in de plant om de sapstroom te laten lopen. Hierop reageert de plant door te vervormen. Typisch zijn de krullende bladeren, vervormde aardbeien of slecht goeiende jonge bladeren. Bladluizen worden ‘gemolken’ dor mieren, die gek zijn op hun zoete uitwerpselen. Heb je veel mieren op je planten, dan heb je wellicht bladluis.

Op internet vind je hier een schat van info over, oa op beestjes.nl

Bestrijding:

Bij heel lichte aantasting kan je een brouwseltje maken en elke dag eens spuiten. Dit verdrijft de bladluis. In de serre gaat deze dan meestal op een andere plant zitten, dus niet altijd erg geschikt.
1. brandnetelgier: dit is een zeer natuurlijke meststof die ook geschikt is voor het verjagen van bladluis. Hier vind je info over de bereiding. Opgepast! Voor verdrijven van bladluis laat je de gier beter NIET gisten!

2. Vul een spuitbus met 3/4 water, voeg hier een goede scheut ahornsiroop, esdoornsiroop of suiker aan toe. Doe er een scheut alcohol in (goedkope jenever doet wondern 🙂 ) en een drupje bruine zeep of bio afwasmiddel (dat laatste zorgt voor minder druppelvorming zodat het product mooi op het blad blijft)

Bij zwaardere aantasting raden we lieveheersbeestjes aan. De larven hiervan en de kever zelf, eten bakken bladluis. Je kan ze aankopen via Vasch (contacteer ons voor info en prijzen).
Er bestaan ook een aantal sluipwespen en andere diertjes ter bestrijding van bladluis.

2. Spint

Deze kleien mijten (dus geen spinnetjes) zuigen net als de bladluis je bladeren leeg.
Je herkent de aantasting door het verschijnen van bruine vlekjes, en het al snel schijnbaar verdorren van het blad. Veelal gaat dit gepaard met een laag spinrag over de bladeren.
De mijt zelf wordt tot 1mm groot, dus zie je met het blote oog ook de diertjes als kleine lichtbruine or rode stipjes.

Bestrijding:
Spint is niet eenvoudig biologisch te bestrijden.
Verwijder meteen de aangetaste bladeren en verbrand ze.
Aangetaste planten kan je elke dag goed spoelen en onderdompelen in een mix van water en alcohol.
Beter is hier ook de bio-bestrijding door inzetten van natuurlijke vijanden, zoals roofmijten of sommige muggensoorten. (contacteer ons voor meer info, we kunnen u zeker aan deze diertjes helpen)

3. Slakken

Grote of kleine gaten in je bladeren en vruchten, wie kent het niet?
Meestal worden deze veroorzaakt door onze slijmerige ‘vrienden’. Naaktslakken kunnen op korte tijd veel schade aanrichten.
Opgepast! De bruine huisjesslak laat je beter zitten, die vreet niet aan je mooie bladeren maar eet enkel afval!

Bestrijding:
Ga bij schemer en zeker op vochtige dagen goed controleren en verwijder de dieren.
Kijk ook in bladoksels (bij sla, kool) en onder bladeren.

Een zeer goed middel is bier. Niet Heineken, maar een goed Belgisch bier. Slakken hebben smaak 🙂
Neem een bokaaltje en zet dit in je groeibedden of in de buurt, best tot net aan de rand ingegraven. Doe hier bier in tot 2cm onder de rand. Na 2 dagen heb je al een goede vangst. Ververs regelmatig het bier.
Wij raden het gebruik van slakkenkorrels sterk af (ook bio), want de vis is hier ook gevoelig aan.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Problemen

← FAQ