Ziekte bij de vissen

Ziekte bij de vissen

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/3/f/aquaponic.be/httpd.www/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 250

Iedereen kan het meemaken: je vissen worden ziek of gaan dood.
Omdat we in een aquaponics systeem GEEN medicatie mogen toevoegen (gevaar voor planten en dieren, doden van nuttige bacteriën), moeten we een andere oplossing vinden.

Eerst en vooral moet er bepaald worden waarom vissen ziek worden of sterven.

Vissen zijn veelal verzwakt door STRESS en dus gevoeliger aan ziektes.

Er zijn diverse situaties en mogelijkheden die stress kunnen veroorzaken.
* Een slechte waterkwaliteit (te veel nitriet of ammonium),
* Een overbevolkt aquarium,
* Parasitaire aandoeningen (wormen, witte stip, bacteriën);
* Onvolwaardige voeding (vitaminegebrek, voedsel met zware metalen of bacteriën).
* Vergiftiging
Hieronder enkele an de belangrijkste kenmerken en mogelijke oorzaken:
 • vissterfte, geen uitwendige kenmerken, mond en kieuwen staan meestal open: zuurstoftekort: Bij tekort aan zuurstof zie je de vissen veelal naar lucht happen aan het wateroppervlak. Zorg voor voldoende circulatie en een goede zuurstofpomp.- Ammoniavergiftiging: de vissen schieten als gekken door het water en sterven plots. Dit komt vooral voor als er veel uitwerpselen zijn die niet verwerkt worden door de nitrificerende bacteriën. Dit kan door te lage of te hoge temperatuur, teveel vis, onvoldoende groeibed of filtering of te weinig zuurstof. Controleer meteen je Ph en ammonium/ammoniak (Nh3/4) waarden!. Bij ammoniavergiftiging mogen de vissen dadelijk in totaal vers water worden overgebracht. Alle water moet ververst worden: te veel ammonia in het water gekoppeld aan een lage pH doet die pH bij een gedeeltelijke waterverversing stijgen. Dan wordt ammonia omgezet in ammoniak, dat zeer giftig is en de dood van de vissen veroorzaakt.
  Nitrietvergiftiging: de vissen krijgen het benauwd en zoeken de zuurstofrijke plaatsen op. Ze troepen bijvoorbeeld samen bij de uitlaat van de pomp. Nitriet neemt net als koolmonoxide in het bloed de plaats van zuurstof in. Controleer meteen je pH en Nitriet- en nitraatwaarden. Ververs meteen een deel van het water als de nitrieten zeer hoog liggen. Ook hier is de oorzaak meestal de slechte werking van nutrificerende bacteriën door te weinig zuurstof, oppervlakte  van het groeimedium of filtering.
  – Andere vergiftiging: kijk goed na of er geen lijmresten (PVC lijm), PU-schuim of andere vreemde zaken in het water zitten. Doe desnoods een test op ijzer & koper. Test je water en ververs een deel.
 • De vissen vertonen uiterlijke kenmerken van ziekte:- open wonden
  – rode , witte of zwarte vlekken
  – watte-achtige plukken
  – vinrot
  – rode kieuwen, ogen, bloeduitstortingen.In deze gevallen is het immuniteitssysteem van de vis verzwakt en hebben bacteriën, parasitaire wormen of schimmels vrij spel.
  Meestal kan je dit zien aankomen: de vissen vertonen een vreemd gedrag, zonderen zich af van de groep, schuren tegen de wanden of bodem of reageren zeer zwak.In deze gevallen merk je dit misschien te laat op en zijn er al vissen gestorven. Snel reageren is de boodschap!

Behandeling

In gevallen van vergiftiging of zuurstoftekort is de boodschap duidelijk: zorg voor voldoende zuurstof, vergroot je groeibedden en ververs (een gedeelte) van het water.
In alle andere gevallen passen we normaal een zoutbehandeling toe: Zout heeft enkele voordelen:
 • Het zorgt voor natuurlijk herstel van de slijmhuid van vissen
 • Parasieten en bacteriën kunnen zeer slecht tegen een plotse verandering naar zoutwater en omgekeerd. Ze gaan dus veelal dood terwijl de vis blijft leven.
 • Vissen maken, net zoals mensen, zout aan in hun lichaam. Hiervoor verbruiken ze energie. In zoutwater verbruiken ze minder energie
 • De vis krijgt dorst (jaja!) en drinkt meer water, wat voor een snellere stofwisseling zorgt en betere uitdrijving van afval.

Uiteraard is de hoeveelheid zout en de behandelingsduur belangrijk!
Hoe ga je te werk?:

1. Zorg ervoor dat je een afzonderlijke tank (of ruime emmer) hebt. Dit is de hospitaaltank. Behandel NOOIT zieke vis in je AP systeem!
2. Doe zuiver kraantjeswater in de tank. Je kan eventueel wat water van je aquaponics systeem overbrengen, maar dat doe ik nooit.
3. Zorg ervoor dat de temperatuur in de hospitaaltank gelijk is aan die van de vistank om een temperatuurshock te voorkomen
4. Voeg zout toe aan het water en los dit goed op (eventueel maak je eerst een afzonderlijk zoutpapje). De hoeveelheid hangt af van je behandeling:
 • Preventief, voor het inzetten van vis na een transport of verplaatsing van bak: 1 à 2 gr /liter, behandeling tot 12 uur
 • Bij kleine, eerste symptomen: 3 à 5 gr/ liter, behandeling 6 uur
 • Bij vissterfte en duidelijke symptomen: 10 gr/liter, max 6 uur

Nog even opmerken dat sommige vissen beter tegen zout kunnen dan andere. Zo behandelde ik een zieke volwassen omegabaars in 15gr/liter voor 12u.

5. PLAATS EEN BELUCHTER!: Je moet veel zuurstof voorzien in de hospitaaltank!
6. Plaats de vis over in de tank voor de duur zoals beschreven in punt 4.
7. Na de behandeling plaats je de vis terug in het AP systeem. Controleer dagelijks de evolutie: na een paar dagen zouden de symptomen moeten verdwijnen.
Behandel desnoods opnieuw na een paar dagen.
Alternatieve behandeling:
Soms is het nuttig (vooral indien de zoutbehandeling niet lukt) om verder te gaan. Steek je licht op bij je vijverexpert en koop medicatie.
Veel voorkomend is methyleenblauw of medicatie op basis van mercurochroom. Voeg NOOIT medicatie toe in het aquaponics systeem!
Op internet vind je een schat aan info over ziektes. Hier bijvoorbeeld.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Problemen

← FAQ